Radboud Universiteit

Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig. 

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

Faculteit der Letteren
De Faculteit der Letteren zet zich in voor kennisontwikkeling met een grote wetenschappelijke en sociale impact. Met meer dan 500 academische en ondersteunende medewerkers geven we college en doen we onderzoek op het gebied van kunst, geschiedenis, taal, cultuur en communicatie, waarbij we innovatieve methodologieën gebruiken en de verschillende disciplines nauw samenwerken. Ons onderzoek is ingebed in twee onderzoeksinstituten: het Centre for Language Studies (CLS) en het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Er studeren momenteel ongeveer 2.500 studenten binnen onze drie departementen: het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, het departement Moderne Talen en Culturen en het departement Taal en Communicatie. De faculteit wordt gekenmerkt door een prettige en open cultuur met diverse mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers.

1. Inleiding 

Ben jij een enthousiaste onderzoeker met kennis van naoorlogse politieke geschiedenis? Wil jij bijdragen aan het onderzoek naar de parlementaire democratie na de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkelingen in de jaren tachtig en vroege jaren negentig? Dan ben jij nodig als onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis!

2. Functieomschrijving 

Als onderzoeker maak je deel uit van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) dat is verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Je onderzoek bij het CPG richt zich op het functioneren van de parlementaire democratie na de Tweede Wereldoorlog, geplaatst in de nationale en internationale context. Je werkt samen met een team van gedreven onderzoekers aan een aantal onderzoekstaken, waarbij je aan de hand van toegespitste vragen, diverse politieke bronnen en mediaverslagen bestudeert. Je presenteert je resultaten op verschillende manieren: in monografieën, in wetenschappelijke tijdschriften en in bijdragen bedoeld voor een breder publiek. Op dit moment onderzoekt het CPG de politieke en beleidsmatige ontwikkelingen in de jaren tachtig en vroege jaren negentig. Een belangrijk deel van je werkzaamheden bestaat dus uit het verrichten van onderzoek naar deze periode en het publiceren daarover onder andere in het nieuwe deel van de serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945.

Daarnaast krijg je de ruimte jezelf te ontplooien door het leveren van een bijdrage aan het gevarieerde takenpakket van het instituut. Denk hierbij aan de verwerving van 2e en 3e geldstroomfinanciering voor onderzoek, het verstrekken van de informatie via onze website en politieke duiding in de media. Maar ook het deelnemen aan commissies en de organisatie van symposia en congressen.

3. Profiel (functie-eisen) 

 • Je bent (bijna) gepromoveerd op het terrein van de geschiedenis, of een aanverwante discipline zoals internationale betrekkingen, sociologie, bestuurskunde, politicologie of staatsrecht.
 • Je hebt kennis, of bent bereid je deze eigen te maken, van een of meerdere van de volgende onderwerpen: de ontwikkeling van het openbaar bestuur en het parlement na 1945, politiek in de jaren tachtig en negentig, buitenlands- of defensiebeleid, ontwikkelingssamenwerking, of een ander relevant beleidsterrein.
 • Je beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Je hebt ervaring met het schrijven van wetenschappelijke teksten, blijkend uit publicaties op het vakgebied in relevante tijdschriften en of bundels.
 • Je bent in staat zelfstandig onderzoek uit te voeren maar kunt ook goed samenwerken in een teamverband.
 • Je bezit de volgende competenties: analytisch vermogen, goede communicatievaardigheden, oog voor je omgeving, presentatievaardigheid, teamgerichtheid, creativiteit en initiatief. 

We streven naar een team waarin verschillende kwaliteiten en perspectieven samenkomen, en naar een werkomgeving die ruimte biedt voor verschillen, ook met het oog op wetenschappelijke innovatie. Dus we nodigen je van harte uit om te solliciteren! 

4. Wij zijn (werkomgeving) 

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis is een onderzoeksinstituut dat zich richt op de parlementaire geschiedenis van Nederland en is ondergebracht bij de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Het team bestaat uit circa 10 medewerkers. Het instituut verricht wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse democratie in het algemeen en naar de positie van en de beraadslagingen in het parlement in het bijzonder. Dit alles geplaatst in de bredere context van nationale en internationale maatschappelijke ontwikkelingen. De resultaten worden onder meer gepubliceerd in de serie Parlementaire Geschiedenis van Nederland na 1945. Het CPG is opgericht in 1971 en wordt gezamenlijk gefinancierd door de Radboud Universiteit, gevestigd te Nijmegen, en de Stichting Parlementaire Geschiedenis, gevestigd te Den Haag. Het instituut participeert in de facultaire onderzoeksgroep Radboud Institute for Culture & History (RICH) en verzorgt onderwijs. Daarnaast is het CPG lid van het European Information and Research Network on Parliamentary History (EuParl.net) en de Onderzoeksschool Politieke Geschiedenis (OPG).

5. Wij bieden 

 • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 3,5 jaar.
 • Je salaris binnen salarisschaal 11 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek. Aanloopschaal 10 kan van toepassing zijn.
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

6. Praktische informatie en solliciteren 

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Ronald Kroeze. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie. 

De eerste gesprekken vinden plaats op 4 juli. Je treedt bij voorkeur 1 september in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Dienstverband Bepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Gewenste startdatum 01-09-2024
Salaris Onderzoeker 3
Salaris
 • € 4332 - € 5929
Aantal posities 1
Uren 0,8 - 1,0
Plaats Nijmegen
Provincie Gelderland
Land Nederland
Referentienummer 23.039.24
Contact
 • Ronald Kroeze, 0243612463, ronald.kroeze@ru.nl
 • Anne Bos, 0243611589, anne.bos@ru.nl
Gepubliceerd 10-06-2024
Uiterste datum 26-06-2024

Terug naar vacatures