Radboud Universiteit

Information & Library Services
De divisie Information & Library Services is één van de zes divisies van Radboud Services. Met ruim 1200 medewerkers ondersteunt en faciliteert Radboud Services het onderwijs en onderzoek aan de Radboud Universiteit.

Radboud Universiteit
Bij de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig.

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

1. Inleiding 

Heb je een passie voor wetenschapssoftware en Open Science? Wil je meebouwen aan beleid en infrastructuur binnen de Radboud Universiteit, samen met een enthousiast team? Dan zoeken wij jou!

2. Functieomschrijving 

Via het NWO is er voor 14 maanden een beurs beschikbaar om een Research Software Steward aan te nemen die op de Radboud Universiteit de basis gaat leggen voor ondersteuning en beleid omtrent research software. 

Research software (scripts en software ontwikkeld gedurende het wetenschappelijk proces) is een essentiële vorm van wetenschappelijke output.  Het speelt vaak een centrale rol bij het genereren en analyseren van data. De Radboud Universiteit (RU) wil het delen en hergebruiken van research software stimuleren volgens de FAIR-principes. Op het gebied van FAIR data management hebben we al veel ervaring opgebouwd via het Digital Competence Centre en de data stewards van onze onderzoeksinstituten. Nu breiden we onze focus uit van data naar software, en daar hebben we jou voor nodig.

Als research software steward ben jij hét aanspreekpunt voor alles wat met FAIR research software te maken heeft. Je helpt ons Digital Competence Centre verder vorm te geven, en coördineert verbeteringen aan de IT-infrastructuur zodat het FAIR maken van software een vanzelfsprekende stap wordt voor onderzoekers. Hierbij maak je gebruik van het (inter)nationale netwerk van wetenschappers en wetenschapsondersteuners dat door je collega’s al opgebouwd is. Binnen de RU zul je nauw samenwerken met de Open Science Officer en je collega’s van het Digital Competence Centre. Ook zul je deel uitmaken van de Data & Software Management werkgroep van het RU Open Science Programma, waar je met andere experts aan beleid en infrastructuur werkt.

Het vakgebied rondom research software support is volop in beweging, zowel nationaal als internationaal. Binnen Nederland zijn met steun van NWO nieuwe rollen ontstaan zoals software stewards en research software engineers. Jij zult actief deelnemen aan deze netwerken: om kennis te delen, samen workshops te ontwikkelen en mogelijk zelfs gezamenlijke infrastructuur te realiseren. Ook internationaal zijn er veel ontwikkelingen, en jouw bijdrage aan conferenties en werkgroepen wordt zeer gewaardeerd.

Hoe ziet je werkweek eruit? Je hebt afwisselende dagen: je voert overleg met collega’s, bezoekt onderzoekers in de instituten, neemt deel aan (inter)nationale werkgroepen en tijd voor jezelf om aan beleid te schrijven of workshops voor te bereiden. Je krijgt de ruimte om deels thuis te werken, maar bent ook van harte welkom op je werkplek in de universiteitsbibliotheek – midden op de bruisende campus.

3. Profiel (functie-eisen) 

  • Je hebt ervaring met wetenschappelijk onderzoek.
  • Je hebt kennis van en/of ervaring met Open Science.
  • Je hebt basiskennis van onderzoekssoftware (scripts en software ontwikkeld door onderzoekers tijdens het onderzoeksproces).
  • Je werkt zelfstandig, bent nieuwsgierig en assertief en gaat graag nieuwe uitdagingen aan.
  • Je vindt het leuk om een netwerk op te bouwen en in te zetten om gezamenlijke doelen te bereiken.
  • Je beheerst de Engelse taal goed, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je begrijpt het Nederlands goed (zowel mondeling als schriftelijk).
  • Je kunt in het Engels reageren wanneer nodig.
  • Het is een pre als je kennis hebt van open source software in de context van wetenschappelijk onderzoek.
  • Het is een pre als je ervaring hebt met het ontwikkelen van onderzoekssoftware.
  • Het is een pre als je ervaring hebt met het schrijven van beleidsdocumenten. 

4. Wij zijn (werkomgeving) 

De functie van Research Support Steward valt binnen het Digital Competence Centre (van acht collega’s) dat onderdeel is van het team Research Support (van negentien collega’s). Dit is een centraal team dat onderdeel is van de divisie Information and Library Services (ILS, plusminus320 collega’s).
Onze divisie heeft als doel om alle faculteiten te ondersteunen met een sterke dienstverlening die zich richt op standaardisatie zonder de specifieke elementen van deze faculteiten uit het oog te verliezen. Wij staan voor een open en collegiale cultuur met veel aandacht voor een prettige en sociale werksfeer. Eigenaarschap, inventiviteit en professionaliteit zijn kwaliteiten die wij hoog in het vaandel hebben.

Kijk voor een impressie van je nieuwe werkomgeving alvast eens op de website van de Universiteitsbibliotheek.

5. Wij bieden 

  • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 14 maanden.
  • Je salaris binnen salarisschaal 11, maximaal trede 6 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek.
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. 
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

6. Praktische informatie en solliciteren 

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Roger van der Hoeven. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie. 

De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 19 juni. De eventuele tweede gesprekken vinden plaats op maandag 23 juni. Je treedt bij voorkeur 1 augustus 2025 in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Dienstverband Bepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Gewenste startdatum 01-08-2025
Salaris Specialist wetenschappelijke informatie 1 (11)
Aantal posities 1
Uren 0,8 - 0,95
Plaats Nijmegen
Provincie Gelderland
Land Nederland
Referentienummer 59.011.25
Contact
  • Roger van der Hoeven, 0625771497, roger.vanderhoeven@ru.nl
Gepubliceerd 12-05-2025
Uiterste datum 08-06-2025
Solliciteren

Links delen

Terug naar vacatures