Radboud Universiteit

Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig. 

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

Information & Library Services
De divisie Information & Library Services is één van de zes divisies van Radboud Services. Met ruim 1200 medewerkers ondersteunt en faciliteert Radboud Services het onderwijs en onderzoek aan de Radboud Universiteit.

1. Inleiding 

Heb je een passie voor onderzoek met vernieuwende, digitale tools en methoden? Geef je graag advies en workshops aan onderzoekers en studenten, en deel je graag je kennis met anderen? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

2. Functieomschrijving 

Als Digital Research Librarian houd je je bezig met het bevorderen van de digitale onderzoeksvaardigheden van onze onderzoekers en studenten. Je ondersteunt en adviseert bij het gebruik van allerhande onderzoekstools en digitale onderzoeksmethoden, bijvoorbeeld via mail of op afspraak. Daarnaast deel je ook proactief je kennis door middel van bijvoorbeeld workshops of demo's. Je werkwijze is erop gericht om onderzoekers en studenten te helpen zelf hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Voorbeelden van onderzoekstools en digitale methoden waar je kennis van opbouwt en bij ondersteunt, zijn netwerkanalyse (bijv. Gephi), tekstmining (AntConc, Voyant, maar ook in een programmeertaal als Python), OCR en Handwritten Text Recognition (bijv. Transkribus), data cleaning en dataverrijking (bijv. OpenRefine) en meer. 

Je volgt de ontwikkelingen op het gebied van digitale onderzoeksmethoden op de voet en bent alert op de (reële en potentiële) behoeften van de verschillende faculteiten. Op basis hiervan doe je zelfstandig relevante kennis en vaardigheden op en houd je je dienstverlening up-to-date. In het bijzonder speel je een belangrijke rol bij bestaande initiatieven vanuit de afdeling op het gebied van generatieve AI/LLM’s en tekstmining. Als specialist binnen de Universiteitsbibliotheek ben je op de hoogte van de zoeksystemen en databanken die we aanbieden, evenals publiek toegankelijke tekst- en databronnen, en adviseer je studenten en onderzoekers bij het verzamelen en prepareren van bronmateriaal voor digitale analyse. Hiervoor doe je ook kennis op over licentievoorwaarden, auteursrecht en relevante wetgeving (bijvoorbeeld op het gebied van tekstmining). 

Hoe ziet een werkweek eruit? Als Digital Research Librarian heb je een gevarieerde baan. De ene dag bereid je een workshop voor, de volgende dag geef je een online demonstratie van een nieuwe onderzoekstool en weer een andere dag spreek je af met een onderzoeker om te brainstormen over geschikte digitale workflows en tools voor zijn of haar onderzoek. Op weer andere momenten bereid je je met collega’s voor op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI en communiceer je in nieuwsbrieven over een nieuwe tool die we aanbieden. Ook help je via mail een masterstudent bij het verbeteren van een tekstmining-script. 

3. Profiel (functie-eisen) 

  • Je hebt universitair werk- en denkniveau.
  • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift. Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal als ontvanger, zowel in woord als geschrift. Reactie geven in Engels is hierbij mogelijk. 
  • Je hebt een aantoonbare en brede affiniteit met digitale onderzoekstools en -methoden.
  • Je bent bekend met academisch onderzoek en de behoeften van onderzoekers en (gevorderde) studenten.
  • Je hebt goede didactische vaardigheden en kan kennis op een prettige manier overbrengen, waarbij je rekening houdt met de achtergrondkennis en behoeften van je publiek.
  • Je bent bekend met belangrijke sleutelbegrippen op het gebied van digitale onderzoeksmethoden en -hulpmiddelen, zoals tekstmining, OCR/HTR, datavisualisatie, data cleaning, netwerkanalyse, machine learning, AI, taalmodellen (LLM’s), geografische informatiesystemen, et cetera.   
  • Je hebt enige ervaring met programmeren en de intentie om dit (indien nodig) verder te ontwikkelen; bekendheid met Python en/of R is in je voordeel.
  • Je bent nieuwsgierig, creatief, oplossingsgericht, en hebt interesse om nieuwe vaardigheden te leren. Je bent analytisch en in staat om inhoudelijke onderzoeksvraagstukken te vertalen naar digitale oplossingen en workflows.
  • Je hebt enige bekendheid met academische zoeksystemen en databanken.

4. Wij zijn (werkomgeving) 

De functie van Digital Research Librarian valt binnen het Digital Competence Centre (van acht collega’s) dat onderdeel is van het team Research Support (van negentien collega’s). Dit is een centraal team dat onderdeel is van de divisie Information and Library Services (ILS, +-320 collega’s).

Onze divisie heeft als doel om alle faculteiten te ondersteunen met een sterke dienstverlening die zich richt op standaardisatie zonder de specifieke elementen van deze faculteiten uit het oog te verliezen. Wij staan voor een open en collegiale cultuur met veel aandacht voor een prettige en sociale werksfeer. Eigenaarschap, inventiviteit en professionaliteit zijn kwaliteiten die wij hoog in het vaandel hebben.

5. Wij bieden 

  • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 1 jaar met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
  • Je salaris binnen salarisschaal 10 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek.
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. 
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

6. Praktische informatie en solliciteren 

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Roger van der Hoeven. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie. 

De eerste gesprekken vinden plaats op woensdag 15 januari 2025. Eventuele tweede gesprekken vinden plaats op maandag 20 januari. Je treedt bij voorkeur zo spoedig mogelijk in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Gewenste startdatum 01-02-2025
Salaris Specialist wetenschappelijke informatie 2
Salaris
  • € 3378 - € 5331
Aantal posities 1
Uren 0,8 - 1,0
Plaats Nijmegen
Provincie Gelderland
Land Nederland
Referentienummer 59.035.24
Contact
  • Roger van der Hoeven, 0625771497, roger.vanderhoeven@ru.nl
Gepubliceerd 23-12-2024
Uiterste datum 12-01-2025
Solliciteren

Links delen

Terug naar vacatures