Faculteit der Sociale Wetenschappen, Eenheid OLO, Sub OLO_4, LSG Orthopedagogiek Leren en Ontwikkeling grp4

Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig. 

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

Faculteit der Sociale Wetenschappen
Aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen verdiepen we ons in het gedrag, voelen en denken van mensen. Mens en maatschappij vormen de focus van ons werk. We kijken binnen die context naar thema's als het gedrag en de psyche van de mens, onderwijs en opvoeden, communicatie, maatschappij en cultuur. De faculteit biedt onderwijs aan 6.000 studenten en heeft 700 medewerkers in dienst. De zes opleidingsclusters (Psychologie, Artificial Intelligence, Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen, Communicatiewetenschap, Sociologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie) en het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen als instituut voor postmasteronderwijs zijn ondergebracht in het onderwijsinstituut Sociale Wetenschappen. Ons onderzoek is ondergebracht binnen drie onderzoeksinstituten: Donders Centre for Cognition, Behavioural Science Institute en Radboud Social Cultural Research.

1. Inleiding 

Vind je het leuk om onderwijs te ontwerpen voor basisscholen en ben je geïnteresseerd in het bevorderen van computationele denkvaardigheden door middel van programmeren? Dan is deze postdoc geschikt voor jou! In dit onderzoeksproject ontwerp je een programmeerlessenreeks dat gebruik maakt van Scratch en onderzoek je de effectiviteit ervan. Je onderzoekt welke vormen van ondersteuning computationele denkvaardigheden het beste bevordert.

2. Functieomschrijving 

“Denken als een computerprogrammeur” is opgenomen in de curriculumherziening van het Nederlandse primair onderwijs. Dergelijke computationele denkvaardigheden worden aangeleerd in programmeerlessen met het idee dat ze breed toepasbaar zijn. Er is echter weinig bewijs dat leerlingen deze vaardigheden inderdaad kunnen gebruiken in andere contexten. Ondersteuning in de vorm van ‘self-explanation’ kan dit mogelijk wél bewerkstelligen. Hoe leerlingen het beste de leerstof aan zichzelf moeten uitleggen is echter nog niet bekend. In twee cycli van onderwijsontwerponderzoek ontwerp je samen met het team een programmeerlessenreeks waarin verschillende vormen van ondersteuning kunnen worden geïntegreerd. Je toetst vervolgens op scholen de effectiviteit van de lessenreeks en van verschillende vormen van self-explanation instructie. Je sluit het project af met het beschikbaar maken van alle lesmaterialen voor leerkrachten en het schrijven van een wetenschappelijk artikel.

3. Profiel (functie-eisen) 

  • Je bent gepromoveerd (of bent bijna klaar met je proefschrift) in de onderwijswetenschappen of een gerelateerd onderzoeksgebied.
  • Je hebt ervaring met onderwijsontwerp en onderzoek.
  • Je hebt ervaring met (block-based) programmeren.
  • Je hebt aantoonbare interesse in de basisschoolcontext.
  • Je spreekt Nederlands en bent in staat om data te verzamelen op scholen, bij jonge leerlingen en hun leerkrachten.
  • Je hebt een goede schriftelijke en mondelinge Engelse taalvaardigheid.
  • Je bent een teamspeler met goede sociale vaardigheden en kunt proactief en zelfstandig werken.

4. Wij zijn (werkomgeving) 

Je komt te werken in een onderzoeksteam binnen het onderzoeksprogramma Learning, Education, & Development, dat deel uitmaakt van het Behavioural Science Institute (BSI). Binnen dit programma doen onderzoekers fundamenteel en toegepast onderzoek naar individuele verschillen in leren en ontwikkeling van kinderen, tieners en adolescenten. 

Het Behavioural Science Institute (BSI) is een interdisciplinair onderzoeksinstituut waarin fundamenteel, toegepast en translationeel onderzoek plaatsvindt, vaak met als doel om belangrijke maatschappelijke vraagstukken te begrijpen en bij te dragen aan een oplossing.

Het BSI is een van de drie onderzoeksinstituten van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit. Onze onderzoekers werken samen over de grenzen van de psychologie, communicatiewetenschappen, pedagogische wetenschappen en onderwijskunde. Onze missie voor de komende jaren is om onze krachten te bundelen voor interdisciplinair onderzoek binnen het thema “Empowering the Young”. We onderzoeken de uitdagingen waarmee jonge mensen in de huidige samenleving worden geconfronteerd en dragen bij aan hun empowerment.

Het BSI voert kwalitatief hoogstaand onderzoek uit waarmee we wetenschappelijke en maatschappelijke impact hebben. Om dit te bevorderen biedt het instituut uitstekende onderzoeksfaciliteiten en hebben we sterke samenwerkingen met relevante niet-academische instellingen. Bovendien staat het BSI bekend om haar succesvolle graduate school en sterke toewijding aan open science en team science. We maken ons hard voor een warme, inclusieve en coöperatieve onderzoeksomgeving waarin onze medewerkers goed worden ondersteund binnen een werkcultuur die samenwerking en respect bevordert.

5. Wij bieden 

  • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 1 jaar.
  • Je salaris binnen salarisschaal 11 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. Als je nog niet gepromoveerd bent, word je aangesteld als junior onderzoeker en ingedeeld in schaal 10. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek.
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. 
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

6. Praktische informatie en solliciteren 

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan dr. Johanna van Schaik. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie. 

De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 16 december. Je treedt bij voorkeur 1 februari 2025 in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Dienstverband Bepaalde tijd
Omvang functie Parttime
Gewenste startdatum 01-02-2025
Salaris Onderzoeker 3
Salaris
  • € 4537 - € 6209
Aantal posities 1
Uren 0,5
Plaats Nijmegen
Provincie Gelderland
Land Nederland
Referentienummer 24.070.24
Contact
  • Johanna van Schaik, johanna.vanschaik@ru.nl
Gepubliceerd 22-11-2024
Uiterste datum 08-12-2024

Terug naar vacatures