Faculteit der Letteren, LET Leerstoelgroepen, LET Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, LET LSG Politieke Geschiedenis

Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig. 

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

Faculteit der Letteren
De Faculteit der Letteren zet zich in voor kennisontwikkeling met een grote wetenschappelijke en sociale impact. Met meer dan 500 academische en ondersteunende medewerkers geven we college en doen we onderzoek op het gebied van kunst, geschiedenis, taal, cultuur en communicatie, waarbij we innovatieve methodologieën gebruiken en de verschillende disciplines nauw samenwerken. Ons onderzoek is ingebed in twee onderzoeksinstituten: het Centre for Language Studies (CLS) en het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Er studeren momenteel ongeveer 2.500 studenten binnen onze drie departementen: het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, het departement Moderne Talen en Culturen en het departement Taal en Communicatie. De faculteit wordt gekenmerkt door een prettige en open cultuur met diverse mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers.

1. Inleiding 

Beleidsmakers hechten waarde aan geschiedenis, maar van een systematische toepassing van historische inzichten en vaardigheden in de beleidspraktijk is echter geen sprake. Als postdoc lever jij een bijdrage aan een betere verankering van geschiedenis in beleid. Dat doe je in een prettige en open cultuur, met veel mogelijkheden om je te ontwikkelen.

2. Functieomschrijving 

Beleidsmakers hechten waarde aan geschiedenis. Van een systematische toepassing van historische inzichten en vaardigheden in de beleidspraktijk is echter geen sprake. Het NWO-project Integrating History in Dutch Public Policy: Perceptions, Practices and Interventions onderzoekt waarom dit het geval is. Het project resulteert in de ontwikkeling van interventies voor de structurele verankering van geschiedenis in de Nederlandse beleidspraktijk. Het onderzoek richt zich onder meer op recent beleid in crisistijd (COVID19), de praktijk van medewetgeving en beleidscontrole door de Tweede Kamer en onderwijsbeleid met bijzondere aandacht voor kansengelijkheid.

Als postdoc maak je onderdeel uit van dit projectteam en participeer je in de activiteiten van de research group Applied History van het Radboud Institute for History and Culture. Je onderzoekt aan de hand van uiteenlopende beleidscontexten hoe hedendaagse beleidsmakers nut en meerwaarde van historische kennis, inzichten en vaardigheden percipiëren. Ook breng je in kaart hoe geschiedenis in de beleidspraktijk wordt toegepast en onderzoek je hoe deze toepassing kan worden verbeterd. Je maakt hierbij onder andere gebruik van oral history en kwalitatieve interviews. Je doet schriftelijk verslag van je onderzoek, bespreekt de resultaten met beleidsmakers en publiceert over de gebruikte methodiek en uitkomsten van het onderzoek in peer reviewed tijdschriften en vakbladen. Tevens draag je bij aan de organisatie van een conferentie. Samen met de projectleider en een later te werven tweede postdoc stuur je een junioronderzoeker en student-assistenten aan. 

Het geven van onderwijs, tot maximaal 20% van de aanstelling, kan onderdeel van het takenpakket uitmaken. Een kleinere deeltijdaanstelling behoort tot de mogelijkheden.

Een meer uitgebreide projectbeschrijving is op aanvraag beschikbaar.

3. Profiel (functie-eisen) 

 • Je bent gepromoveerd, bij voorkeur op het gebied van Geschiedenis, of zit in de afrondende fase van je promotietraject.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met het slaan van bruggen tussen (geschied)wetenschap en samenleving.
 • Ervaring met oral history en/of kwalitatieve interviews is een pre.
 • Je krijgt energie van het werken met zowel onderzoekers als beleidsprofessionals. Je bezit over goede sociale vaardigheden en voelt je comfortabel in het gesprek met collega-wetenschappers, beleidsmedewerkers en overheidsbestuurders.
 • Je hebt goede academische schrijfvaardigheden, blijkend uit publicaties en overige academische activiteiten.
 • Je beschikt over schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse taal, vanwege de aard van het onderzoek naar de Nederlandse beleidswereld.
 • Een netwerk in een of meer beleidsdomeinen strekt tot aanbeveling.

4. Wij zijn (werkomgeving) 

Het onderzoeksproject Integrating History in Dutch Public Policy staat onder leiding van prof.dr. Harm Kaal. Het projectteam bestaat uit een onderzoeksassistent, student-assistenten en een tweede, later te werven postdoctoraal onderzoeker. Als postdoc ben je verbonden aan de expertisegroep Politieke geschiedenis, die is ondergebracht in het Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid. Binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Culture and History participeer je in de activiteiten van de research group Applied History.

5. Wij bieden 

 • Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 18 maanden.
 • Je salaris binnen salarisschaal 11 is afhankelijk van je opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring. De bedragen in de schaal zijn op basis van een 38-urige werkweek.
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. 
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

6. Praktische informatie en solliciteren 

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Harm Kaal. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie. 

De eerste gesprekken vinden plaats op dinsdag 28 mei. Je treedt bij voorkeur op 1 september in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Dienstverband Bepaalde tijd
Omvang functie Parttime
Salaris Onderzoeker 3
Salaris
 • € 4332 - € 5929
Aantal posities 1
Uren 0,6 - 0,8 fte
Plaats Nijmegen
Provincie Gelderland
Land Nederland
Referentienummer 23.025.24
Contact
 • Harm Kaal, 024-3612921, harm.kaal@ru.nl
Gepubliceerd 29-04-2024
Uiterste datum 15-05-2024

Terug naar vacatures